Версия 0.9.0 (НРН)

Публикувана е новата версия (0.9.0) на Аренал, като тя ще работи успоредно със старата. Новостите: В обекта Card се появяват два нови тага: NhisNrn (string, 12 символа, опционален) – НРН, попълва се само в случай че направлението е публикувано в НЗИС; NhifPracticeNumber (string, 10 символа, опционален) – НЗОК номер на практиката – това няма връзка … Продължение

Обновен сайт

Годината е 2020 и решихме да дадем малко свежест на външния вид. Надяваме се новия облик да ви допадне.

Портал за партньори

Днес пуснахме обещаната отдавна услуга – Портал за партньори. Чрез него партньорите по проекта Аренал могат да извличат данни за потреблението директно от системата. Порталът е базирана на сървъра за Business intelligence на Tibco Jaspersoft (community). За момента е пусната една справка – Консумация на НМДД по лаборатория за период. Ето и кратки инструкции за … Продължение

Loinc кодове

Във връзка с внедряването на функцията получаване на резултати от някои фирми за софтуер за ОПЛ и СИМП, публикуваме препоръчителни LOINC кодове на параметрите за повечето НЗОК продукти. Лабораториите-изпълнители следва да сверяват всеки един код за съответствие с методиката по която работят. Системата LOINC разполага с добра търсачка, което прави тази задача относително проста.

Списък с изпълнители

Обновихме сайта с публични данни, като включихме и списъка с лабораториите-изпълнители (консуматори на НМДД). Започваме работа по номенклатурата с Loinc кодове и тяхната връзка с НЗОК кодовете.

Ares server 1.1.0

Обновен е source code на Арес сървъра (проект-образец), демо инсталацията също е обновена до 1.1.0. Написаното досега, в т.ч. клиентската библиотека са съвместими. Промени: Добавена е стартова/диагностична JSP страница (виж демо); Добавен е нов обект – ServiceProvider, както и услуга за него (виж демо). Главната услуга (виж демо) е без изменения.

Клиентска библиотека 0.6.0

Налична е нова версия на клиентката библиотека – версия 0.6.0. В нея се съдържат промените, свързани с достъпа на ОПЛ/СИМП софтуера до резултатите на пациента. До няколко дни започва инсталацията на Арес сървърите при лабораториите-участници.

Версия 0.8.0 (Ares)

В предходната публикация беше анонсирана системата за обратно връщане на резултати от консуматора към издателя на НМДД – Арес. Разбира се, софтуера на издателя трябва да знае към кой лабораторен сървър да се обърне за дадено НМДД. Това е и причината за обновлението което направихме в Аренал сървъра със версия 0.8.0 (ще бъде разгърната на продукционния … Продължение

Първа лаборатория с достъп до Аренал

Вчера, на 12 март (събота) беше оторизиран достъпа до Аренал на първата лаборатория до момента – МДЛ Цибалаб – Перник ЕООД. Веднага беше реализиран и първия електронен трансфер на НМДД чрез сървъра на Аренал.

Успешен старт на услугата

На 1 Февруари т.г. Аренал заработи в режим на реална работа. Всичко е според очакванията и работи нормално. Първата фирма заработила с Аренал е Данина-Г ООД, засега само с публикуване на НМДД, като до края на този месец се очаква и четенето им от лаборатории-консуматори.  Поздравления за колегите!