ЧЗВ (FAQ)

Какво прави Аренал?

Аренал представлява национален приложен сървър за сигурен и надежден обмен на данни, който осигурява свързаност между софтуера на издатели и консуматори на направления за медико-диагностични дейности.

Как работи?

Съвсем накратко – когато ОПЛ или специалист издаде направление (НМДД), то се „качва“ на националния сървър. Когато пациента по това направление отиде в лабораторията, данните се „свалят“ от националния сървър. Всичко това осигурява на страните еднократни пароли (токени) и като следствие – когато резултатите в лабораторията са готови, издателя (ОПЛ или специалист) получава достъп до тях. Ето и диаграмата на целия процес:

Откъде идва името Аренал?

Аренал е името на вулкан в Коста Рика. Разбира се вулканът няма нищо общо с проекта, просто името му ни се стори подходящо.

На какъв етап е проекта?

Проекта е в реална експлоатация от февруари 2016 г.

Кои лечебни заведения участват?

Лечебните заведения – издатели на направления са стотици и за момента списъка им не е публична информация. Лечебните заведения – консуматори (тези които приемат направления) можете да видите на тази страница.

Кои са фирмите-разработчици?

Това засега не е публична информация. Фирмата разработчик и оператор на услугата е СКАЙУЕР Груп ЕООД.

Как мога да ползвам Аренал?

Аренал не е продукт за краен потребител. Единствения начин да ползвате Аренал, е чрез Вашия софтуер, в случай че той поддържа свързаност с Аренал. Скоро ще публикуваме продуктите и техните разработчици, които са съвместими с Аренал. Ако смият Вие сте разработчик и желаете да се включите в системата на обмен на НМДД – моля пишете ни оттук.

Откъде мога да получа документация?

Документацията е в Аренал Wiki. Изискват се име и парола, които можете да получите след като се свържете с нас.